Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Oletko harkinnut kahvimyllyn hankkimista?

Jos vastasit kyllä, sinulle on aukeamassa uusia ulottuvuuksia ihmeellisessä ja kiehtovassa kahvimaailmassa! Ensinnäkin voit ostaa kahvisi papuina jonka ansiosta kahvisi säilyy aromikkaana pidempään verrattuna valmiiksi jauhettuun kahviin. Toinen asia on että voit kahvimyllysi ansiosta alkaa kokeilla miten sama kahvi toimii ja miltä se maistuu eri uuttomenetelmiä käyttäen.

Yleinen periaate on että mitä hienommaksi jauhettu kahvi on, sitä enemmän kosketuspintaa kahvilla on uuttoveden kanssa jolloin kahvista tulee voimakkaamman makuista nopeammin. Jos kahvi on karkeasti jauhettua kahvin täytyy olla kosketuksessa veden kanssa pidempään että maut liukenevat veteen ja kahvista tulee täyteläistä.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Kahvimyllyjä löytyy sekä käsikäyttöisinä että sähköisinä. Osa myllyistä on suunniteltu niin että ne soveltuvat yleiskäyttöön jolloin kahvia voi jauhaa hienosta karkeaan, ja tällaiset myllyt ovat erinomaisia kotiolosuhteisiin joissa valmistetaan monipuolisesti kahvia, esimerkiksi mutteripannua, suodatinkeitintä, Chemexiä tai vaikka AeroPressiä käyttäen. Jos taas omistaa laadukkaan espressokoneen ja haluaa tehdä kahvilatasoista kahvia, espressojauhatukseen tarkoitettu mylly on välttämätön.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Kahvimyllyjä monipuoliseen kotikäyttöön laajalla jauhatussäädöllä

Espresso

Espressojauhatus: kahvirakeen hienous noin 0,2 mm

Espressokahvi on hyvin hienorakeista, melkein puuterimaista, koostumukseltaan se muistuttaa jauhoja tai kaakaojauhetta. Kuhunkin espressokoneeseen sopiva jauhatusaste löytyy yleensä kokeilemalla ja vaatii espressokäyttöön suunnitellun kahvimyllyn, tai myllyn, jossa on tarpeeksi laaja hienosäätö eri jauhatusasteille. Jos sinulla on käytössäsi kahvallinen espressokone, kahvimylly jossa on gruppopidike ja ohjelmoitava annostelu on kätevä apu hyvän espresson valmistuksessa.

Mutteripannu

Mutteripannujauhatus: kahvirakeen hienous noin 0,2 - 0,38 mm

Mutteripannuun, tai mokkapannuun, laitetaan myös hienojauhettua kahvia, mutta jauhatus on kuitenkin espressoa hieman karkeampaa. Jauhatus ei ole yhtä puuterimaista kuin espressokoneeseen käytettävä kahvi. Kahvirakeiden karkeutta voisi verrata vaikka pöytäsuolaan.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Espressomyllyjä ja hienoon jauhatukseen soveltuvia kahvimyllyjä

AeroPress

Vaihteleva jauhatusaste

AeroPress on siitä mahtava laite että siihen voi laittaa sekä hienompaa mutteripannujauhettua kahvia kuin suodatinjauhettuakin kahvia. Hienommalla jauhatuksella kahvista tulee voimakkaampaa mokkaa ja karkeammalla jauhatuksella kevyempää suodatinkahvia. Kahvin voimakkuuteen vaikuttaa myös se kuinka kauan kahvin annetaan hautua ennen kuin se painetaan männän avulla suodatinpaperin läpi.

Pour-over

Suodatinjauhatus: kahvirakeen karkeus noin 0,75 mm

Suodatinjauhettua kahvia käytetään kun uutetaan kahvia perinteisessä kahvinkeittimessä, esim. Moccamasterissa. Suodatinkarkeus sopii myös pour-over menetelmään, jossa kahvi uutetaan dripperillä, eli suodatinsuppilolla. Tätä jauhatusta voidaan verrata esimerkiksi hienon hiekan rakeisiin ja sitä nimitetään usein "medium" -jauhatukseksi kahvipakkauksissa.

Chemex ja Cold Brew

Keskikarkea jauhatus: kahvirakeen koko noin 1 mm

Chemexillä uutettaessa kahvi voi olla pikkuisen karkeampaa kuin tavallinen suodatinjauhatus. Sama koskee Cold Brew -kahvia, jolloin kahvi likoaa kylmässä vedessä pidemmän ajan.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Hyviä sähköisiä suodatinkahvimyllyjä

French Press, Pannukahvi tai Cowboy kahvi

Pressopannujauhatus/karkea jauhatus: kahvirakeen karkeus noin 1,5 - 3 mm

Kun uuttaa kahvia pressopannulla tai tekee avotulella pannukahvia, kahvirakeen kuuluu olla karkeaa. Karkea jauhatus mahdollistaa kahvinpurujen liottamisen kuumassa vedessä pidempään, eikä niitä suodateta pois vaan annetaan vajota pannun pohjalle. Tällöin kahvista ei tule liian vahvaa ja kitkerää. Karkea kahvijauhatus on verrattavissa karkeaan merisuolaan tai suolahiutaleisiin.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Pieniä käsikäyttöisiä kahvimyllyjä kotiin tai retkelle

Kahvimyllyn terät

Kartioterät

Kahvimylly kartioterällä toimii niin että kahvipavut murskautuvat kahden terän väliin. Haluttu karkeus viritetään niin että näiden teräosien etäisyyttä säädetään. Kartioterällä kahvista saa hienomman ja tasaisemman jauhatuksen joka nimenomaan soveltuu espressoon. Kartioterät voivat olla teräksisiä tai keraamisia.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Silppuava terä

Kahvimylly silppuavalla terällä toimii kuten sauvasekoitin tai tehosekoitin. Teräksinen ja terävä terä silppuaa kahvipavut, ja mitä kauemmin mylly on käynnissä sitä hienommaksi jauhatukesta tulee. Silppuavat kahvimyllyt ovat usein hyviä karkeampaan suodatinjauhatukseen eli pour-overille, Chemexille, pressopannulle ja pannukahveille, muttei välttämättä tuota tarpeeksi hienoa ja tasaista jauhatusta espressokoneelle.

Kahvin jauhaminen ja kahvin karkeusasteet

Creman kahvioppaat

Näin valmistat Aeropress-kahvia

Näin valmistat Aeropress-kahvia

Valmista täydellistä kahvia AeroPressilla. Tutustu Creman helppoon AeroPress-ohjeeseen ja valmista täydellistä, samettisen pehmeää kahvia.

Lue lisää
Miten valmistaa cappuccinoa kotona?

Miten valmistaa cappuccinoa kotona?

Voit tehdä herkullista cappuccinoa kotona, vaikka sinulla ei ole espressokeitintä. Creman cappuccino ohjeen avulla onnistut aina.

Lue lisää
Kahvia Chemex keittimellä

Kahvia Chemex keittimellä

Elegantti ja maailmalla tunnettu Chemex keitin valmistaa niin hyvää kahvia, että siitä tulee nopeasti osa jokapäiväistä elämääsi. Tutustu helppoon ohjeeseen, jonka avulla onnistut varmasti.

Lue lisää
Näin valmistat cold brew kahvia

Näin valmistat cold brew kahvia

Tutustu Creman reseptiin cold brew -kahvin valmistukseen ja tee kylmäuutettua kahvia kotona. Cold brew menetelmällä uutettu kahvi on pehmeää ja raikasta.

Lue lisää
Valmista erinomaista kahvia pressopannulla

Valmista erinomaista kahvia pressopannulla

Pressopannu on yksinkertainen tapa valmistaa täyteläistä ja aromikasta kahvia. Creman ohjeen avulla valmistat herkullista kahvia pressopannulla! Tutustu helppoon ohjeeseen, jonka avulla onnistut varmasti.

Lue lisää
Näin valmistat kahvin mutteripannulla

Näin valmistat kahvin mutteripannulla

Hyvä kahvi, paremmat aamut! Lue Creman vinkit kahvin valmistukseen mutteripannulla. Helppojen vinkkien avulla nostat kahvihetkesi uudelle tasolle.

Lue lisää
Täydellistä pour over kahvia Hario V60 -suodatinsuppilolla

Täydellistä pour over kahvia Hario V60 -suodatinsuppilolla

Näin valmistat herkullista suodatinkahvia pour over -tekniikalla. Tutustu Creman ohjeeseen ja valmista erinomaista kahvia Hario V60 -suodatinsuppilolla!

Lue lisää
Miten valmistaa vietnamilaista kahvia phin-kahvisuodattimella

Miten valmistaa vietnamilaista kahvia phin-kahvisuodattimella

Ohjeet vietnamilaisen kahvin valmistukseen perinteisellä phin-suodattimella, ja vinkkejä jääkahvin tekoon.

Lue lisää
Eri tapoja valmistaa Cold Brew-kahvia

Eri tapoja valmistaa Cold Brew-kahvia

Cold Brew-kahvia voi valmistaa usealla eri välineellä. Tässä esittelemme muutamia helppoja välineitä kahvin kylmäuuttamiseen.

Lue lisää
Ohjeita espresson valmistamiseen

Ohjeita espresson valmistamiseen

Täältä löydät yksityiskohtaisen oppaan kuinka käytät espressokonetta espresson valmistamiseen ja maidon vaahdottamiseen.

Lue lisää
Kofeiiniton kahvi - Decaf

Kofeiiniton kahvi - Decaf

Kofeiiniton kahvi on hyvä vaihtoehto kofeiiniherkälle. Lue miten kofeiini poistetaan kahvipavuista. Monipuolinen valikoima kofeiinittomia kahveja; kahvipapuja, jauhettuja kahveja ja pikakahveja.

Lue lisää
Ulkoilmakahvit - kahvitauko luonnossa ja retkellä

Ulkoilmakahvit - kahvitauko luonnossa ja retkellä

Ulkoilmakahvit. Eli kahvia retkellä, vaelluksella ja luonnossa. Vinkkejä kahvintekoon ja nautinnollisiin kahvihetkiin ulkoilmassa!

Lue lisää
Ostoskori
Ostoskorisi on tyhjä