Espresson valmistus
Espresso on pieni ja täyteläinen kahvijuoma, joka oikein valmistettuna on taivaallinen kahvielämys ja väärin valmistettuna karvas pettymys. Espresson valmistukseen tarvitaan laite, joka kykenee muodostamaan korkean vedenpaineen (n. 9 bar), jolla pieni määrä kuumaa vettä pakotetaan hienoksi jauhetun kahvin läpi. Lyhyt suodatusprosessi asettaa korkeat vaatimukset niin kahville, kahvin jauhatukselle, koneelle kuin tietysti itse kahvin valmistajallekin, eli baristalle.
Käytännössä espresso on 3 cl kahvia joka on uutettu 7 g hienoksi jauhetuista kahvipavuista korkealla paineella 25 sekuntia. Kun kaikki sujuu niin kuin pitää, kahvi valuu 25 sekuntia espressokoneen suodattimesta kuin hunaja, ja tuottaa 3 cl espressoa jossa on runsas crema. Crema on espresson päälle muodostuva vaahto joka koostuu kasviöljyistä, proteiineista ja sokerista.
Espresson onnistumiseen vaikuttavat useat tekijät, ja vain harjoitus tekee mestarin. Kahvin ystävälle täydelliseen espressoon pyrkiminen, ja siinä välillä onnistuminenkin on antoisa harrastus!



Näin valmistat espresson:
##1. Lämmitä kupit, kahva ja kone
Koska espresso on pieni juoma, jäähtyy se nopeasti, varsinkin jos kuppi on kylmä. Jos espressokoneessasi on kupinlämmitin koneen päällä, lämpiävät kupit siinä koneen lämmetessä. Voit myös lämmittää kupit kuumalla vedellä, vaikka espressokoneen höyrytintä käyttäen. Itse espressokone kannattaa laittaa hyvissä ajoin päälle ennen kahvin valmistusta, jotta sen osat ehtivät lämmetä tasaisesti ja kahvi valmistuu oikeassa lämpötilassa. Laita kahva (ilman kahvia) kiinni koneeseen lämmityksen ajaksi, jotta myös kahva on riittävän lämmin kun ryhdyt valmistamaan espressoa. Konetta lämmittäessäsi voit myös juoksuttaa jonkin verran kuumaa vettä koneen läpi käynnistämällä vesipumpun, jolloin koneen sisäosat lämpiävät hieman nopeammin.
##2. Täytä sihti kahvilla
Täytä sihti tuoreella sopivan hienoksi jauhetulla kahvilla. Voit käyttää joko yhden tai kahden annoksen sihtiä, jolloin kahvia menee 7 tai 14 grammaa. Jos käytät valmiiksi jauhettua kahvia, varmista että kahvi on jauhettu espressokoneita varten. Jauhatusasteella voit ehkä eniten vaikuttaa espresson onnistumiseen. Kahvin tulee olla tarpeeksi hienoa, jotta vesi ei lorahda vauhdilla läpi, mutta se ei saa myöskään olla liian hienoa, jolloin vesi ei pääse kahvin läpi. Oikea jauhatus täytyy löytää kokeilemalla, ja siihen vaikuttaa mm. kahvin laatu, paahto ja tuoreus. Jauhatus saa yleensä olla hyvin hieno, niin että purut juuri tuntee sormien välissä.
Laadukkaan kahvimyllyn avulla pääset ehdottomasti parhaaseen lopputulokseen. Halvimmat myllyt voivat olla erinomaisia suodantinkahvin jauhamiseen, mutta useimmiten ne eivät jauha riittävän hienoksi ja tasaiseksi espressokoneita varten.
##3. Purista kahvi tiiviiksi ja aseta kahva koneeseen
Pakkaa eli tamppaa kahvi tiiviiksi tätä tarkoitusta varten tehdyllä tampperilla. Sopiva puristuspaine on noin 10-20 kg. Mikäli koneessa on ns. paineistettu kahva, ei kahvia pidä tampata liian tiiviisti. Pyyhi kahvan reunat puhtaaksi ja laita kahva paikoilleen.
##4. Kytke vesipumppu päälle
Kun olet kytkenyt pumpun päälle, kuluu hetki ennen kuin espresso valuu sihdin läpi kuppiin. Sammuta pumppu kun kupissa on tarvittava määrä kahvia (mikäli koneessa on ohjelmoitavat annostusnapit, pysäyttää kone itse pumpun oikean vesimäärän jälkeen). Oikea espresso syntyy kun n. 30 ml kahvia valuu kuppiin n. 25 sekunnin aikana (+/- 4 sekuntia) ja päälle muodostuu runsas crema.
Espressosi on valmis nautittavaksi!
##5. Maidon vaahdottaminen
Mikäli haluat valmistaa maitokahvijuomia, voit espresson valmistuksen jälkeen vaahdottaa maidon. Maidon höyryttämiseksi veden lämpötilaa pitää nostaa jotta se höyrystyy. Tutustu koneesi ohjeisiin jotta tiedät milloin höyrytyksen voi aloittaa.
Kaada teräskannuun pari desilitraa maitoa, ja aseta kannu höyrytyssuuttimen alle niin että suutin on juuri maidonpinnan alla. Kytke höyrytys päälle. Säädä höyrytyksen voimaa ja tarkkaile suuttimen korkeutta suhteessa maidon pintaan. Vaahdotuksesta pitäisi kuulua voimakas tasainen suhina tai kohina kun pienet kuplat muodostuvat. Vältä isoja kuplia ja pulputtavaa ääntä. Kun vaahtoa on muodostunut riittävästi, voit laskea suuttimen syvemmälle ja odottaa että kannu on niin kuuma ettei siitä enää halua pitää kiinni. Tällöin maito on sopivan lämpöista ja voit sulkea vaadotuksen.
Kaada vaahdotettu maito kahvin päälle ja nauti.
Huomaa että kevyet tai rasvattomat maidot vaahtoavat heikommin kuin kulutus- ja kevytmaito, eikä niiden kuplista saa samanlaista hienon hienoa vaahtoa kuin maidoissa joissa on rasvaa.
##6. Koneen puhdistaminen
Kopauta kahvi pois sihdistä vaikka roskakorin reunaa vasten ja pese osat. Puhdista koneessa oleva kahvapesä pyyhkimällä ja käynnistämällä pumppu vähäksi aikaa jotta sinne jääneet kahvinpurut saaadaan pois.
Jos olet vaahdottanut maitoa, päästä vaahdotuksen jälkeen höyryä ulos putkesta, jottei putkeen jää maidonjämiä, ja pyyhi vaahdotin kostealla rätillä. Pitämällä koneen puhtaana saat paremman makuista kahvia ja pidennät koneen käyttöikää.
Onnea matkaan!
Eikö onnistu?
Kahvin tuoreus
Vanha kahvi kuivuu, ja sen vastus pienenee jolloin se vaatii hienomman jauhatuksen. Mausta on tosin tällöin myös kadonnut paljon, joten kannattaa hankkia uusi paketti.
Annosmäärä
Espressokoneiden mukana tulee erilliset yhden ja kahden annoksen sihdit. Kahden annoksen sihdillä on useimmiten helpompi onnistua.
Jauhatusaste
Kahvin jauhatusaste täytyy löytää kokeilemalla. Pidä kahvin määrä samana (7/14 g) ja muuta myllyn asetusta aste kerrallaan. Jos sinulla ei ole myllyä, kahvin karkeuteen ei tietenkään voi vaikuttaa. Kokeile tällöin suuremmalla kahvin määrällä.
Kahvin tamppaaminen
Tamppaamisella pyritään pakkaamaan kahvi tasaiseksi ja tiiviiksi kiekoksi. Jos tamppaus on epätasainen, hakeutuu vesi kahvin läpi sieltä mistä sen on helpointa mennä. Tamppaaminen onnistuu helpoiten siihen tarkoitetulla, leimasinta muistuttavalla tampperilla. Paina kahvi tasaiseksi parilla otteella noin 10-20 kg:n paineella, välttäen vinoon painamista. Tärkeintä on että kahvi on reunoja myöten tiivis ja tasapaksuinen.