Ulkoilmakahvia
Kahvitauko retkellä, vaelluksella, piknikillä, metsässä...
Kaikki maistuu paremmalta ulkoilmassa on tapana sanoa, ja se pätee myös kahviin. Makuaistiin vaikuttaa kielen lisäksi vahvasti hajuaisti joka ulkoilmassa herkistyy ja aktivoituu, ja raikkaassa ulkoilmassa metsässä tai meren rannalla maistamme siksi voimakkaammin kahvin monet aromit ja makuvivahteet. Kahvin valmistaminen ulkona retkellä, vaelluksella tai vaikka piknikillä puistossa käy suhteellisen helposti kunhan vaan on pakannut käytännöllisiä ja mutkattomia välineitä mukaan.
Retkikahvia ajatellen kannattaa ensin huomioida kuuman veden mahdollisuus, ja sitä pystyykö sitä keittämään avotulella tai kaasukeittimellä jossain, vai pitääkö ottaa kuumaa vettä mukaan termoksessa. Kun se on tiedossa voidaan seuraavaksi miettiä mitkä kahvintekovälineet pakataan mukaan.
GSI Outdoors - Kaikkea retkeilyn kahvihetkiin! Katso tuotevalikoima täältä >>
Kahvia voi ottaa mukaan papuina tai valmiiksi jauhettuna ilmatiiviissä purkissa. Jos otat mukaan kokonaisia papuja tarvitset myös käsikäyttöisen pienehkön kahvimyllyn. Kokonaisten kahvipapujen etu on se että ne säilyvät paremmin jos vaellus tai retki kestää useamman päivän eikä kaikkea kahvia juoda heti. Jauhettu kahvi on herkempää sääolosuhteille ja aromit haihtuvat nopeammin jos kyseessä on pidempi eräretki, mutta kunhan säilytyspurkki on tiivis niin kahvi säilyy hyvänä matkatavaroiden seassa.
Käsikäyttöiset kahvimyllyt - Tutustu myllyvalikoimaan täältä >>

Kun kahvihammasta alkaa kolottaa ja kaipaa nopeasti hyvää kahvia retkellä on olemassa helppoja ratkaisuja kuten annoskahvit, pikakahvit ja kahvipussit. Jos kahvihifistely tuntuu liian hitaalta nämä ovat hyviä vaihtoehtoja jotka vaativat vain kupin ja kuumaa vettä. Ei tarvitse kantaa mukanaan erillistä kahvintekovälinettä. Mutta kahvintekovälineitä on monenlaisia ja löytyy sekä kahvihifistelijälle että tavalliselle kahvin ystävälle hyviä vaihtoehtoja.
Tutustu laajaan pikakahvivalikoimaamme täällä >>
Tutustu käteviin annoskahveihin täällä >>
On kannettavia pienikokoisia käsikäyttöisiä espressolaitteita ja eri tyyppisiä kolhuja kestäviä kahvisuodattimia suodatinkahvin uuttamiseen. Suodatinkahvia on helppo valmistaa retkellä kunhan vaan on vettä, joku suodatin ja astia tai muki johon uuttunut kahvi tippuu. Perinteiset dripperit kuten muoviset tai metalliset suodatinsuppilot toimivat mainiosti ja niitä on helppo puhdistaa.
Suodatinsuppiloita kahvin uuttamiseen löydät täältä >>

Helppoa retkikahvia näillä tuotteilla

Hario V60 Dripper koko 02 keraaminen suodatinsuppilo, mattamusta
Kahviharrastajien retkikahvivälineeksi valikoituu usein hieman teknisempiä käsikäyttöisiä kahvilaitteita kuten m.m. AeroPress. Tämän tyyppisessä kahvilaitteessa kahvi uutetaan painamalla kuumaa vettä jauhetun kahvin läpi suoraan kuppiin. Nämä kompaktit sylinteristä tai säiliöstä, männästä ja suodatinosasta koostuvat kahvilaitteet ovat usein valmistettu kestämään retkeilyä ja pesemistä, mutta koostuvat monesta osasta joten kannattaa olla tarkkana että kaikki osat ovat tallessa ulkoilmakahvittelun jälkeen.
AeroPress tuotteisiin pääset klikkaamalla tätä linkkiä >>

AeroPress ja vastaavat kahvivälineet
Espresson ystäville löytyy myös yksinkertaisempaa ja monimutkaisempaa retkikahvivälinettä. Espresson idea pohjautuu siihen että kuuma vesi painetaan 7-15 barin voimalla kahvijauheen läpi jolloin kahvista tulee paksua ja vahvaa. “Pump Press” käsikäyttöiset espressolaitteet muodostavat paineen usein pumppausmenetelmällä jotta saadaan vesi puskemaan kahvin läpi. Kannettavat espressolaitteet toimivat usein joko jauhetulla kahvilla tai kahvikapselilla tai kahvipodilla. Kapselit ja podit ovat käteviä ja laite on helppo puhdistaa käytön jälkeen. Käytetyt metalliset kahvikapselit on kuitenkin otettava mukaan eikä niitä saa jättää luontoon. Espressolaitteet koostuvat myös useasta pienestä osasta joita ei kannata hukata.
Wacacon pienikokoiset ja erityisesti retkeilyä varten suunnitellut espressolaitteet löydät täältä >>
Tutustu Handpresso kannettaviin espressolaitteisiin täältä >>

Mukaanotettavia espressovälineitä

Staresso Pro (Mirage) 2021 kannettava espressokeitin
Jos retki tai vaellus johtaa paikkaan missä on avotuli tai mukana on kaasukeitin, kahvintekovälineeksi voi ottaa mukaan vaikkapa mutteripannun, perkolaattorin tai perinteisen tulenkestävän kahvipannun ja valmistaa kunnon "cowboy-kahvia" eli pannukahvia.
Pannukahvit:
Pannukahvi sopii eräilyyn ja se on helppoa ja tunnelmallista valmistaa. Kiehauta vesi kahvipannussa. Anna veden hieman jäähtyä jotta se ei kiehu kun lisäät jauhetun kahvin. Sopiva uuttolämpötila kahville on 92-96-asteinen vesi. Sekoita kahviseos ja anna hautua muutamasta minuutista viiteen minuuttiin, tai kunnes kahvijauhe on laskeutunut pannun pohjalle. Kaada varovasti kuppeihin ja nauti.
- Mittaa n. 2 dl vettä per kuppi
- Mittaa n.1 rkl kahvia per desilitra vettä
- Kahvin jauhatus tulee olla hieman karkeampaa kuin tavallinen suodatinkahvijauhatus
Ulkoilmakahvittelu on oiva tauko arjessa. On tutkittu että metsässä oleilu tai luonnossa ylipäätään lievittää stressiä ja rauhoittaa mieltä. Aistit kirkastuvat, maisemat ja tunnelma kruunaavat makuelämyksen. Eli kannattaa pakata kahvintekovälineet eväskoriin tai rinkkaan ja suunnata ulos puistoon tai luontoon kaffelle.

Kahvipannuja, mutteripannuja ja muita nuotionkestäviä välineitä
Creman kahvioppaat

Näin valmistat Aeropress-kahvia
Valmista täydellistä kahvia AeroPressilla. Tutustu Creman helppoon AeroPress-ohjeeseen ja valmista täydellistä, samettisen pehmeää kahvia.
Lue lisää
Miten valmistaa cappuccinoa kotona?
Voit tehdä herkullista cappuccinoa kotona, vaikka sinulla ei ole espressokeitintä. Creman cappuccino ohjeen avulla onnistut aina.
Lue lisää
Kahvia Chemex keittimellä
Elegantti ja maailmalla tunnettu Chemex keitin valmistaa niin hyvää kahvia, että siitä tulee nopeasti osa jokapäiväistä elämääsi. Tutustu helppoon ohjeeseen, jonka avulla onnistut varmasti.
Lue lisää
Näin valmistat cold brew kahvia
Tutustu Creman reseptiin cold brew -kahvin valmistukseen ja tee kylmäuutettua kahvia kotona. Cold brew menetelmällä uutettu kahvi on pehmeää ja raikasta.
Lue lisää
Valmista erinomaista kahvia pressopannulla
Pressopannu on yksinkertainen tapa valmistaa täyteläistä ja aromikasta kahvia. Creman ohjeen avulla valmistat herkullista kahvia pressopannulla! Tutustu helppoon ohjeeseen, jonka avulla onnistut varmasti.
Lue lisää
Näin valmistat kahvin mutteripannulla
Hyvä kahvi, paremmat aamut! Lue Creman vinkit kahvin valmistukseen mutteripannulla. Helppojen vinkkien avulla nostat kahvihetkesi uudelle tasolle.
Lue lisää
Täydellistä pour over kahvia Hario V60 -suodatinsuppilolla
Näin valmistat herkullista suodatinkahvia pour over -tekniikalla. Tutustu Creman ohjeeseen ja valmista erinomaista kahvia Hario V60 -suodatinsuppilolla!
Lue lisää
Miten valmistaa vietnamilaista kahvia phin-kahvisuodattimella
Ohjeet vietnamilaisen kahvin valmistukseen perinteisellä phin-suodattimella, ja vinkkejä jääkahvin tekoon.
Lue lisää
Eri tapoja valmistaa Cold Brew-kahvia
Cold Brew-kahvia voi valmistaa usealla eri välineellä. Tässä esittelemme muutamia helppoja välineitä kahvin kylmäuuttamiseen.
Lue lisää
Ohjeita espresson valmistamiseen
Täältä löydät yksityiskohtaisen oppaan kuinka käytät espressokonetta espresson valmistamiseen ja maidon vaahdottamiseen.
Lue lisää
Kofeiiniton kahvi - Decaf
Kofeiiniton kahvi on hyvä vaihtoehto kofeiiniherkälle. Lue miten kofeiini poistetaan kahvipavuista. Monipuolinen valikoima kofeiinittomia kahveja; kahvipapuja, jauhettuja kahveja ja pikakahveja.
Lue lisää
Ulkoilmakahvit - kahvitauko luonnossa ja retkellä
Ulkoilmakahvit. Eli kahvia retkellä, vaelluksella ja luonnossa. Vinkkejä kahvintekoon ja nautinnollisiin kahvihetkiin ulkoilmassa!
Lue lisää