Så här brygger du vietnamesiskt kaffe

Vietnamiesiskt kaffe är ett starkt och sött kaffe som utöver Arabicabönor ofta innehåller även den koffeinrikare Robustabönan. Det unika med det vietnamesiska kaffet är bryggningsmetoden, där man låter kaffet droppa långsamt genom det traditionella phin-kaffefiltret, vilket gör att kaffet får en fyllig och mörk konsistens. Vietnameserna gillar sött kaffe och brukar ofta brygga kaffet över tjock och karamellaktigt söt kondenserad mjölk. Lägger man till is i kaffedrycken får man ett utsökt iskaffe.

I Vietnam föredrar man varmt kaffe på morgonen, men under de varma eftermiddagstimmarna njuter man av kaffet som en svalkande iskaffedryck. Både varmt som kallt, kan man ändå urskilja de fylliga, söta och chokladaktiga aromerna typiska för det vietnamesiska kaffet.

Du behöver:

  • Vietnamesiskt malet kaffe
  • Kondenserad mjölk (säljs ofta i konservburk, kan hittas bland bakningstillbehören i affären, eller hos asiatiska supermarket affärer)
  • Ett phin-kaffefilter
  • En kopp eller ett värmetåligt glas
  • Hett vatten
Så här brygger du vietnamesiskt kaffe

Så här brygger du vietnamesiskt kaffe med ett phin-kaffefilter:

  1. Börja med att koka vatten. Du kan även förvärma koppen eller glaset och phin-kaffefiltret genom att låta lite hett vatten rinna igenom filtret. Häll bort det använda vattnet innan du börjar brygga ditt kaffe.
  2. Lyft bort den inre filterpressen och lägg i en rågad matsked malet kaffe eller ca. 4 teskedar.
  3. Lägg tillbaka filterpressen ovanpå kaffet och tryck lätt.
Så här brygger du vietnamesiskt kaffe
  1. Om du vill göra ett sött kaffe med kondenserad mjölk, lägg då i 1-3 teskedar tjock kondenserad mjölk på botten av koppen eller glaset.
  2. Placera phin-kaffefiltret med malet kaffe i ovanpå koppen/glaset.
  3. Häll i en skvätt (ca 20 gram) hett vatten i kaffefiltret, vänta i ca 30 sekunder så det malda kaffet blir fuktigt och frigör syre.
  4. Häll därefter 100-130 gram hett vatten i phin-kaffefiltret, eller helt enkelt så mycket vatten det ryms i filtret. Lägg på det tillhörande locket över filtret.
Så här brygger du vietnamesiskt kaffe
  1. Låt kaffet långsamt rinna genom filtret i 3-5 minuter. Idealiskt är att kaffet börjar droppa genom inom de två första minuterna, och att allt vatten passerat phin-kaffefiltret när fem minuter har gått.
Så här brygger du vietnamesiskt kaffe
  1. Ifall du vill göra ett iskaffe, låt det varma kaffet svalna lite innan du lägger i isbitar och rör om. Alternativt kan du hälla över det bryggda kaffet i ett högre glas med is, och ha i endera kondenserad mjölk eller annan mjölk, eller båda.
Så här brygger du vietnamesiskt kaffe

Vietnamesiskt kaffe

Produkter du behöver

Du kan även ha nytta av dessa

Cremas Brygguide

Brygg gott Aeropress kaffe

Brygg gott Aeropress kaffe

Hur använder man sin Aerobie AeroPress? Kolla in vår guide och brygg gott Aeropress kaffe.

Läs mer
Hur gör man en cappuccino hemma?

Hur gör man en cappuccino hemma?

Gör en delikat cappuccino, även om du saknar en espressomaskin hemma. Läs mer om hur du gör cappuccino hemma.

Läs mer
Brygg kaffe med en Chemex

Brygg kaffe med en Chemex

Chemex är nog det snyggaste sättet att brygga kaffe på och den fungerar dessutom som stilig serveringskanna. Så här gör du riktigt gott kaffe!

Läs mer
Cold brew kaffe

Cold brew kaffe

Kallbryggt kaffe är den svalkande drycken som tog kaffevärlden med storm, men hur gör man Cold Brew kaffe hemma? Kolla in vårt enkla recept.

Läs mer
Så här brygger du gott kaffe i en kaffepress

Så här brygger du gott kaffe i en kaffepress

Har du redan testat en fransk kaffepress även kallad pressobryggare? Kolla in Cremas tips och lär dig göra riktigt gott klassiskt pressokaffe.

Läs mer
Brygg det perfekta kaffet med mokabryggaren

Brygg det perfekta kaffet med mokabryggaren

Gott kaffe, god morgon! Vi samlade de bästa tipsen för alla ägare av mokabryggare. Bekanta dig med instruktionerna och gör dig redo för ännu bättre kaffestunder!

Läs mer
Pour over kaffe med Hario V60 -filterhållare

Pour over kaffe med Hario V60 -filterhållare

Brygg delikat pour over kaffe med hjälp av en Hario V60 filterhållare. Hario är den japanska tillverkaren av bryggkaffetillbehör som fått hela världen att upptäcka bryggkaffet igen. Enkelt och gott!

Läs mer
Så här brygger du vietnamesiskt kaffe med ett phin-kaffefilter

Så här brygger du vietnamesiskt kaffe med ett phin-kaffefilter

Såhär brygger du vietnamesiskt kaffe med det traditionella phin-filtret, samt ideér för iskaffe.

Läs mer
Olika sätt att brygga Cold Brew-kaffe på

Olika sätt att brygga Cold Brew-kaffe på

Man kan brygga Cold Brew-kaffe med lite olika metoder. Här hittar du några enkla alternativ för kallbryggning av kaffe.

Läs mer
Instruktioner för att göra espresso

Instruktioner för att göra espresso

Här hittar du en detaljerad guide om hur du använder en espressomaskin för att göra espresso och skumma mjölk.

Läs mer
Koffeinfritt kaffe - Decaf

Koffeinfritt kaffe - Decaf

Koffeinfritt kaffe är ett gott alternativ för den koffeinkänslige. Så här avlägsnas koffein från kaffebönan. Brett sortiment decaf kaffe hos Crema.

Läs mer
Outdoorkaffe - En kaffepaus ute i naturen

Outdoorkaffe - En kaffepaus ute i naturen

Utomhuskaffe. Med rätt kaffeutrustning förgyller kaffepausen på vandringen, utfärden eller ute i naturen.

Läs mer
Varukorgen
Din varukorg är tom