Att brygga espresso
Espresso är en liten och fyllig kaffedryck. När den är ordentligt tillredd är den en himmelsk kaffeupplevelse, men felaktigt beredd blir den en bitter besvikelse. För att brygga espresso krävs en maskin som kan skapa högt vattentryck (ca 9 bar), med vilket en liten mängd hett vatten tvingas genom fint malet kaffe. Den korta filtreringsprocessen ställer höga krav på både kaffet, kaffets malning, maskinen och naturligtvis på den som brygger kaffet, dvs baristan.
I praktiken är en espresso 3 cl kaffe som har bryggts från 7 g fintmalda kaffebönor under högt tryck i 25 sekunder. När allt gått enligt plan, rinner kaffet som honung från espressomaskinens filter i 25 sekunder och producerar 3 cl espresso med en fyllig crema. Crema är skummet som bildas på toppen av en espresso och består av vegetabiliska oljor, proteiner och socker.
Många faktorer påverkar huruvida espresson lyckas. För kaffeälskaren är strävan efter den perfekta espresson en givande hobby!



Så här gör du espresso:
##1. Värm kopparna, filterhållaren och maskinen
Eftersom espresso är en liten dryck, kyls den snabbt, särskilt om koppen är kall. Om din espressomaskin har en koppvärmare på toppen, kommer kopparna att värmas upp när maskinen värms upp. Du kan också värma kopparna med hett vatten, till exempel genom att använda ångpipen på espressomaskinen. Det är bäst att slå på espressomaskinen i god tid innan du gör kaffe så att maskinens alla delar hinner värmas upp jämt och kaffet tillreds vid rätt temperatur. Ställ filterhållaren (utan kaffe) fast i maskinen under uppvärmning så att även filterkorgen och hållaren är tillräckligt varma när du börjar göra din espresso. När du värmer maskinen lönar det sig också att starta vattenpumpen för en studn för att skölja bort vatten som stått i rören, och för att värma maskinen jämnare.
##2. Fyll filterkorgen med kaffe
Fyll filterkorgen med färskt, passligt fint malat kaffe. Du kan använda antingen en enkel eller dubbel filterkorg, där du använder 7 eller 14 gram kaffe. Om du använder färdigmat kaffe, se till att det har malet för espressomaskiner. Malningsgraden har största inverkan på espressons kvalitet. Kaffet ska vara tillräckligt finmalet så att vattnet inte strömmar för snabbt igenom, men det får inte heller vara för fint så att vattnet inte kan tränga igenom kaffet. Rätt malning måste hittas genom att pröva, och detta påverkas av bl.a. kaffets kvalitet, rostning och färskhet. Malningen får oftast vara mycket fin, så att du precis kan känna pulvret mellan fingrarna.
Med en kaffekvarn av bra kvalitet uppnår du definitivt det bästa resultatet. De billigaste kvarnarna kan vara utmärkta för att mala filterkaffe, men oftast maler de inte tillräckligt fint och jämnt för espressomaskiner.
##3. Pressa kaffet tätt och placera filterhållaren i maskinen
Packa eller tampa kaffet tätt ned med en speciellt utformad tamper. Lämplig tryckkraft är cirka 10-20 kg. Torka av kanterna och placera portafiltret (filterhållaren) på plats.
##4. Slå på vattenpumpen
När du har slagit på pumpen tar det en stund innan espresson rinner igenom filtret ner i koppen. Stäng av pumpen när det finns tillräckligt med kaffe i koppen (om det finns programmerbara doseringskanppar på maskinen, stänger maskinen av pumpen efter rätt mängd vatten). En riktig espresso produceras när cirka 30 ml kaffe rinner ner i koppen på cirka 25 sekunder (+/- 4 sekunder) och en rik crema bildas på toppen.
Din espresso är redo att avnjutas!
##5. Skumning av mjölk
Om du vill göra mjölkiga kaffedrycker kan du skumma mjölken efter att espresso har gjorts. För att ånga mjölk måste vattnets temperatur höjas så att det bildas ånga. Bekanta dig med maskinens instruktioner för att veta när du kan starta ångningen.
Häll några deciliter mjölk i en rostfri kanna och placera kannan under ångmunstycket så att munstycket är precis under ytan på mjölken. Slå på ångningen. Justera ångtrycket och övervaka munstyckets höjd i förhållande till mjölkens yta. Det borde höras ett starkt, jämnt sus eller ljud när små bubblor bildas. Undvik stora bubblor och ett ojämnt ljud. När det bildats tillräckligt med skum kan du sänka munstycket djupare och vänta tills kannan är så het att du inte längre vill hålla i den. Vid den här tiden är mjölken lagom varm och du kan stänga av ångningen.
Häll det skummade mjölken över kaffet och njut.
Observera att lätt eller fettfri mjölk skummar mindre än mjölk med större mängd fett, och du får inte lika fina mikrobubblor.
##6. Rengöring av maskinen
Knacka ut kaffet från filtret, till exempel mot kanten på soptunnan, och tvätta delarna. Rengör bryggenheten i maskinen genom att torka av och starta pumpen under en kort tid så att de kvarvarande kaffe spolas bort.
Om du har skummat mjölk, släpp ut ånga ur röret efter skumning så att det inte blir mjölkrester kvar i röret, och torka skumhuvudet med en fuktig trasa. Att hålla maskinen ren ger bättre smak på kaffet och förlänger maskinens livslängd.
Lycka till!
Funkar det inte?
Kaffets färskhet
Gammalt kaffe torkar ut, och dess motstånd minskar så att det kräver en finare malning. Men vid den tidpunkten har mycket av smaken redan gått förlorad, så det är bäst att få en ny paket.
Dosmängd
Espressomaskiner kommer med separata enkla och dubbla dosfilters. Det är ofta lättare att lyckas med ett dubbel-dosfilter.
Malningsgrad
Rätt malningsgrad för kaffet måste hittas genom att pröva sig fram. Behåll samma kaffemängd (7/14 g) och ändra kvarnens inställning ett steg i taget. Om du inte har en kvarn kan du naturligtvis inte påverka kaffets grovhet. Prova i det här fallet med en större mängd kaffe.
Tampning av kaffe
Meningen med tampningen är att packa kaffet till en jämn och kompakt skiva. Om packningen är ojämn, kommer vattnet att tränga sig igenom kaffet där det är lättast att passera. Tampningen utförs bäst med en speciell tamper som liknar en stämpel. Pressa ner kaffet jämnt med ett tryck på cirka 10-20 kg, och undvik att trycka snett. Det viktigaste är att kaffet är tätt och jämntjockt överallt.