Mikä espressokeitin minulle?

Maailmalta löytyy monenlaisia keittimiä, ja sormi saattaa mennä helposti suuhun vaihtoehtoja selaillessa. Mitään yksiselitteistä vastausta ei varmasti ole, mutta muutamalla kysymyksellä voi helposti rajata valikoiman pienemmäksi. Lopullinen valinta riippuu sitten pitkälti omista mieltymyksistä ja tarpeista.

Espressokoneet jaetaan yleensä kolmeen eri kategoriaan:

  • täysautomaattiset espressokoneet, jotka valmistavat kahvin ja maitovaahdon alusta loppuun napin painalluksella.
  • puoliautomaattiset espressokoneet (ns. tavalliset espressokoneet), jossa kahvi laitetaan sihtiin ja maito vaahdotetaan itse vaahdottimen avulla.
  • vipuvarsikeittimet, joissa ei ole automatiikkaa, vaan myös suodatettavan veden paine luodaan käsin keittimessä olevaa vipuvartta painamalla.

Täysautomaattiset

Täysautomaattiset espressokoneet ovat kaikista yksinkertaisimpia käyttää. Ne tekevät kahvin napin painalluksella, ja useimmissa laitteissa tulee mukana myös automaattinen maidonvaahdotin maidon kuumentamista ja vaahdottamista varten. Näissä koneissa on myös usein automaattinen puhdistustoiminto.

Automaattien heikkouksia ova heikommat säätömahdollisuudet, jolloin koneella ei voi koskaan saavuttaa samanlaista täydellisyyttä kuin koneella joka vaatii myös käsityötä. Täysautomaatit ovat kuitenkin suosittuja koneita juuri niiden helppouden vuoksi. Ne ovat omiaan esim. konttoreissa, mutta nykyään automaatit ovat jo niin pienikokoisia, että ne mahtuvat mainiosti pienemmänkin kodin keittiöön.

Puoliautomaattiset

Puoliautomaattiset espressokoneet, tai ns. tavalliset espressokoneet ovat yleensä suosituin vaihtoehto kotikoneeksi. Koneet vaativat hiukan käsityötä, mutta ovat silti melko helppokäyttöisiä. Monessa mallissa on täysautomaateista tuttuja ominaisuuksia, kuten vesimäärän ohjelmointimahdollisuus tai mukana tuleva/lisävarusteena hankittava automaattinen maidonvaahdotin.

Koneissa on boileri jossa vesi kuumennetaan, ja pumppu jolla vesi pumpataan paineella jauhetun kahvin läpi. Käyttäjän tehtäväksi jää kytkeä virta päälle ja odottaa että kone lämpenee. Tämän jälkeen jauhettu kahvi annostellaan kahvisihtiin ja sihti asetetaan kiinni koneeseen, jonka jälkeen pumppu käynnistetään. Kahvi valuu suoraan kuppiin.

Useimmissa malleissa voidaan käyttää myös ns. E.S.E.-annosnappeja, jossa kahvi on pakattu ikään kuin tiukkaan teepussiin. Tyyny laitetaan sihtiin, ja espresson uuttamisen jälkeen tyyny heitetään roskiin.

Maitokahveja varten täytyy erikseen vaahdottaa maito koneessa olevaa höyrysuutinta käyttämällä. Tämä tapahtuu kaatamalla maito pieneen teräskannuun, ja upottamalla suutin juuri maidon pinnan alle. Kun höyrytys käynnistetään maito kuumenee, ja siihen jää pieniä ilmakuplia joista muodustuu hieno vaahto.

Vipuvarsikeittimet

Vipuvarsikeittimet vaativat enemmän tarkkuutta ja huolellisuutta kuin automaatit ja puoliautomaatit. Vipuvarsikeittimessä espresson uuttamista varten tarvittava paine luodaan vääntämällä keittimessä olevaa vipuvartta. Koneessa ei siis käytetä sähköä muuhun kuin veden kuumentamiseen boilerissa.

Vipuvarsikeittimet ovat tarkempia kahvin jauhatusasteen, veden lämpötilan ja paineen suhteen. Vipuvarsikeittimellä on myös hankala tehdä useita annoksia peräkkäin. Vipuvarsikeitin on upean näköinen, ja hauska käyttää, mutta laite ei välttämättä ole oikea hankinta aloittelevalle kotibaristalle.

Ostoskori
Ostoskorisi on tyhjä