Kahvin valmistusmenetelmät kotona
Suodatinkeitin
Suodinkeittimessä kahvinpurut laitetaan suppilossa olevaan suodatinpussiin, ja kuuma vesi valutetaan kahvinpurujen läpi suppilon alla olevaan kannuun.
Tämän kaikille tutun valmistusmenetelmän etuna on helppokäyttöisyys. Suodatinpussiin tarttuu kahvista irtoavia hiukkasia, mikä keventää kahvin rakennetta ja makua.
Oikea veden suhde on noin desilitra vettä per 6 grammaa kahvia - mikä vastaa noin 9-10 kahvimitallista per litra. Papujen jauhatusaste on keskikarkea.
Pressopannu
Pressopannu on lasikannu jossa on mäntä jonka metallinen verkko toimii suodattimena. Pressopannussa kahvi valmistuu hautumalla, ja pienellä paineella kun mäntä painetaan alas.
Kannuun mitataan 6 grammaa kahvia per desilitra vettä. Vesi keitetään ja odotetaan lämmön hiukan laskevan noin 92-96 asteiseksi. Vesi kaadetaan kannuun purujen sekaan ja kansi asetetaan paikalleen mäntä yläasennosssa. Odotetaan noin 4 minuuttia ja painetaan mäntä tasaisesti pohjaan.
Pressopannu on varma ja ehdottomasti halvin tapa valmistaa erittäin hyvää kahvia. Pannu on helppo puhdistaa, ja lämpötila ja kahvin ja veden suhde on helppo saada oikeiksi. Papujen jauhatusaste on keskikarkea-karkea.
Mokkapannu
Mokkapannu, joka tunnetaan myös nimellä mutteripannu, valmistaa kahvin paineella joka muodostuu veden kiehumisesta. Mokkapannu ruuvataan yhteen kahdesta osasta joiden väliin laitetaan suodatinosa. Alaosaan kaadetaan vesi, suodatinosaan laitetaan kahvi ja pannu asetetaan hellalle. Kun vesi kiehuu, se kulkee paineella kahvinpurujen läpi pannun yläosaan, josta se kaadetaan kuppiin.
Mokkapannua kutsutaan joskus espressokeittimeksi, mutta sitä se ei ole. Espresson valmistuksessa paine on paljon suurempi ja valmistusaika lyhyempi, mikä tuottaa aivan eri juoman.
Mokkapannu valmistaa aina saman määrän kahvia, ja vettä täytyy aina täyttää pannussa olevien merkkien mukaan. Suodatinosa täytetään aina kokonaan, ilman että kahvia pakataan. Papujen jauhatusaste on hieno, mutta karkeampi kuin espressossa. Valmiiksi jauhetut espressokahvit ovat useimmiten sopivia mokkapannuun.
Espressokeitin
Espressokeittimessä hyvin hienoksi jauhettu kahvi pakataan tiiviiksi, ja vesi pakotetaan kahvin läpi suurella paineella pumpun avulla. Yksi espressoannos on 3 cl, ja se tuotetaan 7 grammasta kahvia. Annos valmistuu vain 25 sekunnissa. Paine on siis avainasemassa espressossa, ja sen ansiosta kahvipavuista saadaan irti eri makuja kuin muilla menetelmillä.
Yleisin espressokeitin on ns. puoliautomaattinen kone jossa on pumppu ja yksikkö veden kuumentamiseen. Koneessa on napit lämmityksen ja pumpun päälle kytkemistä varten. Kahvi annostellaan laitteen kahvassa olevaan pesään, ja pakataan tiiviiksi. Kahva asetetaan kiinni koneeseen, kuppi asetetaan kahvan alle ja pumppu käynnistetään. Tämän jälkeen kahvi valuu kuppiin, ja kone sammutetaan kun kupissa on oikea määrä espressoa.
Espressokoneella voi valmistaa yhden tai kaksi annosta kerrallaan. Yhtä annosta varten kahvaan asetetaan yhden annoksen sihti, ja kahta annosta varten sihti vaihdetaan isompaan. Kahvia menee 7 grammaa yhteen ja 14 grammaa kahteen annokseen. Valmistusaika on kuitenkin yhtä pitkä kummallekin annosmäärälle, eli n. 25 sekuntia. Espressokahvissa jauhatusasteen täytyy olla hyvin hieno, jotta se muodostaa riittävän vastuksen paineelle.